• 0593 - 54 08 33

vraag van de uitvaartleider

vraag van de uitvaartleider

Vraag van de uitvaartleider? Ja dat leest u goed.

Meestal staat er boven mijn artikel vraag het de uitvaartleider, maar deze keer een vraag van de uitvaartleider.

En ja er is volgende week dinsdag gewoon weer ons gratis inloopspreekuur in het Uitvaartcentrum aan de Eursingerweg 6 in Beilen, voor al uw vragen die betrekking hebben op het laatste afscheid. Waarom dan een vraag van de uitvaartleider?

Wel, misschien dat u het wel gelezen hebt, maar een aantal keren per jaar houden wij in het uitvaartcentrum onze Bakkie-troostmiddagen.

Het is elke keer weer bijzonder om te luisteren naar de verhalen van nabestaanden. Hoe mensen weer de kracht krijgen om de draad van het leven op te pakken. Maar wat is dan de vraag? Nou die begint eigenlijk al op de dag dat u aanwezig bent bij een afscheidsplechtigheid. Zelf stel ik daar de vraag, dat wanneer er na de plechtigheid gelegenheid is om te condoleren of de genodigden eerst plaats willen nemen om koffie/thee/ of wat er ook maar geserveerd wordt te nemen en pas bij het verlaten van de locatie de nabestaanden te condoleren. Dan hebben de directe nabestaanden nog even de gelegenheid om tot zichzelf te komen. Natuurlijk spreek je dat af met de nabestaanden en natuurlijk mag en kan het allemaal anders, maar ik merk in de praktijk dat het vaak zo gaat. Of het goed of niet goed is laat ik in het midden.

Uiteindelijk is de wens van de direct nabestaanden bepalend, maar als er gelegenheid is om te condoleren gun families even tijd.

Neem zelf de tijd als genodigde, het is voor nabestaanden zo belangrijk dat er tijd en aandacht is. Zelfs direct na een plechtigheid. Gun uzelf en de ander de tijd. Neem de tijd om stil te staan. In gedachten wat het leven en de dood te zeggen hebben op de dag van afscheid nemen. Wees ook bereid om later te luisteren naar verhalen van mensen. Mensen met hartverscheurend verdriet. Op soms de meest bizarre wijze moeten mensen geliefden missen, ze hebben moeten afstaan aan de dood.

Maar ik hoor verhalen dat mensen weer strijdbaar worden en vechten voor een nieuwe balans. De reden is heel simpel. Omdat alle broers en zussen, alle zwagers en schoonzussen, alle neven en nichten, alle buren en vrienden, om hen geen gingen staan op de moeilijkste momenten. Ze werden gedragen door hun dierbaren. Dat maakt het verlies nooit goed, maar ze reiken de ander de hand om op te staan in het leven.

Dat gebeurt er wanneer een gemeenschap mensen adem geeft als er ademnood is, die vaste grond aanbiedt als de bodem wordt weggeslagen, die de tranen droogt als er gehuild wordt en die zwijgt als het erom gaat er alleen voor de ander te zijn. Zonder woorden, in diepe verbondenheid.

Het is daarom dat de uitvaartverenigingen van Wijster, Beilen en Hooghalen een Bakkie-troostmiddag aanbieden. Ik hoop dat u mijn vraag begrijpt: hoe kan ik, na een afscheid, er zijn voor de ander?

Piet Hunse, 06 50 217 852