Uitvaartvereniging Beilen-Hooghalen e.o. bestaat meer dan 90 jaar

In de vorige eeuw werden in veel dorpen uitvaartverenigingen opgericht. Vanuit het principe van het ‘noaberschap’ werden mensen en middelen bij elkaar gebracht om iedereen die lid was van de vereniging een waardig afscheid te gunnen, ook al was daar niet altijd voldoende geld voor. Die gemeenschapszin bracht met zich mee dat daardoor ook de kosten van een uitvaart binnen de perken bleven. Een eeuw later bestaan nog veel van deze lokale uitvaartverenigingen. Uitvaartvereniging Beilen-Hooghalen e.o. is daar één van. Oorspronkelijk elk apart, maar in 2016 werden de krachten gebundeld en ontstond een vereniging met ca. 2800 leden. In de snel veranderende wereld van de uitvaartzorg staan de principes van Uitvaartvereniging Beilen-Hooghalen e.o. nog altijd fier overeind. Het voornaamste doel is niet om winst te maken, maar precies voldoende inkomsten te genereren waarmee aan de toekomstige verplichtingen kunnen worden voldaan, zoals bijvoorbeeld de uitkering aan de leden bij overlijden.

Het ‘gezicht’ van Uitvaartvereniging Beilen-Hooghalen e.o. is uitvaartleider Yvonne Coenrady. Zij is het eerste aanspreekpunt van nabestaanden en staat klaar om alles te regelen bij een overlijden, te ontzorgen en de wensen van families van overledenen optimaal te vervullen.

“Voordat ik mijn opleiding tot uitvaartleider in maart 2017 had afgerond werkte ik als fysiotherapeut. Van 2017 tot 2021 heb ik al als uitvaartleider voor Beilen-Hooghalen gewerkt. Daarna voor Westera Uitvaartverzorging in Vries. In 2022 ben ik teruggekomen bij Beilen-Hooghalen. Ik vind het fijn en dankbaar als ik families persoonlijk en met respect naar de dag van de uitvaart mag begeleiden. Samen met de familie ontdekken wat voor hun dierbare passend is voor een uniek afscheid. Want ieder mens is uniek. Ik wil daarbij graag iedereen de ruimte geven om op een eigen manier afscheid te nemen met de aandacht en de rust die men nodig heeft. Het zou mooi zijn als nabestaanden met een goed gevoel kunnen terugkijken op een waardig afscheid waarbij de goede herinneringen voor altijd overeind blijven.

Als uitvaartleider wil ik mij blijven ontwikkelen. Dat is nodig, omdat onze branche doorlopend bezig is met vernieuwingen. Zoals bijvoorbeeld specifieke kennis met betrekking tot kinderuitvaarten, dementie-vriendelijke uitvaartverzorging en resomeren, ook wel bio-cremeren genoemd.

Er is een stichting waarin het uitvaartcentrum in Beilen tegenover de sporthal wordt beheerd. Daar kunnen uitvaartdiensten tot 130 personen en condoleances plaatsvinden. Dit gecombineerd met eigen opbaarruimtes waarvan de familie een sleutel ter beschikking krijgt zodat men bij de dierbare kan zijn wanneer men wil. Naast mij zijn gastdames Sjoukje Pronk, Petra Douwsma en Hillie Koerts de vertrouwde gezichten van het uitvaartcentrum in Beilen. Ook hebben wij nog een aantal invalkrachten.”

Uitvaartverenging Beilen-Hooghalen e.o. draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Des te meer mensen waarop je een beroep kunt doen, des te gemakkelijker wordt het om het werk te verdelen. Wanneer iemand die dit leest denkt “dat is wat voor mij”, dan word je van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de uitvaartvereniging en kennis te maken met bestuursleden van Uitvaartvereniging Beilen-Hooghalen e.o..