• 0593 - 54 08 33

Vraag het de uitvaartleider

Vraag het de uitvaartleider

Weet u waar de uitdrukking 'een klokje horen luiden' vandaan komt?

Een klokje horen luiden of een belletje laten rinkelen. We kennen die uitdrukking allemaal wel. Maar waar komt dat vandaan?

Nou, in deze tijd is het zo wanneer iemand is overleden, dan moet altijd een arts gewaarschuwd worden. De arts stelt dan aan de hand van een aantal kenmerken het overlijden vast. Je kunt dan met zekerheid vaststellen wanneer iemand is overleden.

Nu moet je je voorstellen dat in de middeleeuwen men hier totaal geen weet van had. Wel werden alle mensen begraven en wat deed men dan. Men knoopte een touwtje aan de grote teen van de overledene en dat touwtje werd dan verbonden met een belletje dat op het graf geplaatst werd. Was iemand wel begraven, maar niet echt overleden, dan kon hij door zijn grote teen te bewegen een belletje laten rinkelen op zijn graf in de hoop dat iemand het zou horen. En dan laat je dus een belletje rinkelen. Het bijzondere is wel dat ook in die tijd men intens meeleefde met de overledene. Wel een andere vorm, maar iets daarvan zie je tegenwoordig ook als direct nabestaanden hun dierbaren na het overlijden zelf verzorgen.