Verder na Corona

Verder  na Corona

Als de dood niet het laatste woord heeft

We hebben en we leven nog steeds in een bijzondere tijd een tijd die bepaald wordt door corona.
Voor de één heel ingrijpend, voor de ander weer veel minder. Heeft het je werk bepaald? Is er ziekte geweest of heb je zelf corona gehad? Allemaal beleven we deze tijden anders. Het werk in de uitvaart is nogal anders geworden, maar wat ook anders is geworden is hoe mensen tegen sterven aankijken. Zijn wij door het coronavirus ons meer bewust gaan worden van onze sterfelijkheid ? De verhalen die ik in de afgelopen periode gehoord heb zou het wel doen vermoeden. Bij mij althans.

Nu is het wel zo dat er rondom sterven veel gebeurt. Soms hoor je verhalen die intens zijn. Als je erbij bent en een stervende blaast zijn laatste adem uit, juist op dat moment verandert er iets in de directe omgeving. Mensen ervaren soms een diep gevoel van vrede, soms vult een kamer zich met wit licht. Liever praten we er niet over. Bang om niet serieus genomen te worden of omdat we een totaal andere ervaring hebben tijdens het sterven van een dierbare?
De angst, de boosheid, de benauwdheid van de stervende, het kan soms zo pijnlijk zijn.
En dan nog de vraag wat gebeurt er na het sterven? Geloven we in een hiernamaals of houdt alles op.
Bij het sterven gaan we over naar iets anders van het hier naar het niet meer hier.
Bij sterven gebeurt er zoveel op gevoelsniveau.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat door corona dertig procent van de Nederlanders zich meer bewust is geworden van zijn sterfelijkheid. De dood is soms nadrukkelijk aanwezig geweest. De verhalen over ziekenhuisopnames, de verhalen over de intensive care, het doet wat met onze gedachten en gevoelens. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat we minder praten over alles wat er gebeurt rondom sterven. Dat is ook een onderwerp wat we niet zomaar met iedereen willen delen. Toch zou het zomaar kunnen dat u er wel de behoefte aan heeft, misschien hebt u wel concrete vragen of wilt u gewoon eens uw gedachten delen.

Heeft u toch een vraag?
Bel ons gerust op.
Ons telefoonnummer is 0593-540833 of stuur een mail naar